Verimli Ders Çalışmanızı Sağlayacak 10 Öneri

Ders çalışmak, özellikle bir sorumluluğun altına girmek sıkıntılı ve öğrencilerin de bir o kadar korktuğu bir süreçtir. Fakat hedefleriniz varsa, gelecekteki yaşantınızın standartların üstünde olmasını istiyorsanız elinizi taşın altına koymalısınız. Okuldaki dönemsel sınavların haricinde bir yüksek okullara geçmek için girdiğiniz sınavlarda her zaman kendinizi yarış içinde bulursunuz. Fakat unutmamanız gereken en büyük nokta kendiniz ile yarışta olduğunuzdur. Diğer kişileri boş verin. Siz kendinizi geçmeye bakın. Bugün, düne kıyasla daha fazla şey bilin. İşte o zaman kurduğunuz hayallerin gerçekleşme olasılığına daha yakın olacaksınız. Peki verimli ders çalışmanız için yapmanız gereken şeyler nelerdir?

Önce Kim Olduğunuzu Bilin

Bir arkadaşınız için geçerli olan öğrenme stili sizin için geçerli olmayabilir. Kimi yazarak kimi de görsel materyaller sayesinde öğrendiğini daha iyi kavrar. Bundan dolayı arkadaşlarınızın ders çalışma şekillerini uygulamak yerine kendinizi tanımaya vakit ayırın. Hangi derslerde başarılısınız ve bu başaranın sebebi ne? Okuduğunuzda mı, dinlediğinizde mi, yoksa görsel notlar oluşturduğunuzda mı bir konuyu daha iyi kavrıyorsunuz? Yolunuzu bulduğunuz zaman konuları sadece öğrenmekle kalmayacak, ayrıca bu bilgileri kalıcı hale getirerek sınavlardaki başarılarınızı da garantilemiş olacaksınız.

Not Alın

Genelde insanlar herhangi bir konuya meraklı olduklarında onu daha çabuk öğrenirler ve hemen akıllarında kalır. Bu çoğunlukla yanıltıcı bir unsurdur. Okuyabilirsiniz, sözlü olarak çalışabilirsiniz fakat kaçırdığınız ve aklınızda kalmayan noktalar muhakkak olacaktır. Kendinize uygun bir şekilde aldığınız notlar sayesinde unuttuğunuzu hatırlamanız daha kolaydır. Geriye dönüp eksiklerinize bakmanızı ve bildiklerinizi pekiştirmekte de faydalıdır. Bir bilginin en iyi şekilde akılda kalması için birçok duyu organının aktif olarak çalışması gerekmektedir. Bazen duyduğunuz bazen de gördüğünüz şeyi unutabilirsiniz. Sağlıklı olması için her kanalda çalışmalar yapıp, notlar almanız gerekmektedir. Bu sayede çağrışımlar artar ve ipuçlarından sonuca daha kolay ulaşırsınız.

Ders Çalışma Ortamınızı Hazırlayın

Yatarak ya da uzanarak ders çalışmayı seviyor olabilirsiniz. Eminiz ki bir süre sonra uykunuz da gelmeye başlıyordur. Erkenden uykunuz gelmemesi ve sıkılmamanız için masada belli bir düzen içerisinde çalışmanız gerekmektedir. Çalışma masanızın üzerindeki ders dışındaki her şeyi kaldırın ve oluşturduğunuz ders çalışma planı dahilinde yeni bir düzenleme getirin. Masa yüksekliğiniz ve sandalyenizi doğru orantıda yerleştirin. Çünkü uzun süre oturmak zamanla vücudunuza geçici ya da kalıcı hasarlar bırakabilir.

Dikkatinizi Dağıtacak Her Şeyden Uzaklaşın

Odada sizi negatif yenden etkileyecek özellikle de elektronik eşyaların bulunmamasına dikkat edin. Televizyon izlerken ders çalışmak, zamanla sadece televizyon izlemeye döner. Cep telefonu da aynı şekildedir. Arkadaşınızdan gelen bir mesaj ya da uygulamadan gelen bir bildirim tüm dikkatinizi dağıtıp onlarla ilgilenmenize sebep olur. Telefonunuza bakmak istiyorsanız yine bakın. Ama bunu ders aralarına saklayın.

Ders Çalışma Sürenizi Belirleyin

Ders çalışma sürenizi belirlemeniz ve belli aralıklarla mola vermeniz öğrendiklerinizin kalıcılığı ve vücut sağlığınız için önemlidir. Ders çalışma süreniz en fazla 45 dakika sürmelidir. Daha uzun tutulduğunda beyin yorulmaya başlar ve gelecek yeni bilgileri kaydetmekte güçlük çeker. Vereceğiniz 10 – 15 dakikalık molaları ise uzatmamanız gerekmektedir. Uzattığınız zaman derse olan ilginiz zayıflar ve konsantrasyonunuzu tekrar toparlamakta sıkıntı yaşarsınız. Verdiğiniz molalarda kafanızı dolduracak şeylere yer vermek yerine basit esneme hareketleri, ev içerisinde kısa yürüyüşler yaparak kan akış hızınızı normale getirmelisiniz. Gün boyu ders çalışmayı planladığınız günlerde belli periyotlara ayırarak planlamanızı yapmalısınız. Örneğin; sabah üç saat, uzun bir mola ve bir üç saatlik daha çalışma sizin için verimli bir planlama olacaktır.

Hedefiniz Olsun

İnsanlar durduk yere çalışmak istemezler. Sonucu olmayan şeyler için, belirsizlik için çabalamaktan uzak dururlar. Sizi tetiklemesi ve kendinizi unutmanızı engellemesi için her zaman bir hedefiniz olsun. İleride iş hayatına atıldığınızda istemediğiniz alanlarda çalışmak yerine, istediğiniz alanın aranan yüzü olun. Bu okul hayatınızı da sadece geleceğe yatırım olarak düşünün ve bu bilinç ile yaşayın. Bu fikri unutmadığınız sürece zamanla çabalarınız ve çalışmalarınız zor gelmek yerine daha çok severek yaptığınız bir eyleme dönüşecek. Size uygun meslek nedir? İlk önce bu soruya yanıt verin. Türkçede mi iyisiniz yoksa matematikte mi? İletişim uzmanı olmaya mı yatkınsınız yoksa mühendis olmaya mı? Derslerdeki başarılarınızın yanında sosyal hayatınızda hangi yönlere sahipsiniz? Merak duyduğunuz ve araştırmaktan hoşlandığınız şeyler neler? Bunların cevabını verdikten sonra, artılarını – eksilerini yan yana koymanın ardından kendiniz için en iyisini de bulabilir ve hedefleriniz doğrultusunda olmanız gereken yolda ilerleyebilirsiniz.

Olumlu Düşüncelere Sahip Olun

Olumsuz düşünmek için hiçbir sebebiniz yok. Siz belli bir planlama ile ders çalışmaya başladıysanız günün birinde elbet başaracaksınız, demektir. Okulda sınavlarınız olacak, belki çalışmış olsanız bile düşük not alacaksınız. Aldığınız düşük notlar moralinizi bozmasın. Aksine bu durumu kendinize çevirin. Nerelerde yanlış yaptığınıza bakın ve ders çalışmalarınızda o konulara ağırlık verin. Ders çalışma tekniğinizi değiştirin ve geliştirin. Belki de sizi etkilemeyeceğini düşündüğünüz televizyon ile hala aynı odadasınızdır? Size zararlı olduğunu bildiğiniz ama etkilendiğinizi düşünmediğiniz bu gibi noktalardan uzaklaşın ve bir daha deneyin. Düşük alabilirsiniz. Ama bu ne öz güveninizi ne de düşüncelerinizi etkilemesin. Siz olduğunuz yolda kendinize güvenerek ilerlemeye devam edin.

Beslenme ve Spordan Geri Kalmayın

Sağlıklı beslenme ve spor sadece ders çalışma konusunda değil hayatınızın her alanında olumlu etkiler sunar. düzenli beslenmek enerjinizin düşmesini engellerken spor yapmak da zihninizi boşaltmakta yardımcıdır. Bunun yanında uykunun düzenli olması da sabahları daha enerjik uyanmanızı sağlar. Sınav dönemlerinde uykusuzluk ve yorgunluk yaşamamak için de kendinize her anlamda iyi davranmanız gerekiyor. Düzensiz beslenme yorgunluğa sebep olacağı gibi gün içerisinde baş ağrıları yaşamanıza da sebep olabilir.

Çalıştığınız Konuları Tekrar Edin

Çalıştığınız konuları tamamen öğrendiğinizi sandığınız an, yanıldığınız andır. Ne kadar bildiğinize eminseniz ne kadar çok iyi anlatıyor da olsanız bilgiler kullanılmadıkça zamanla akıldan uçar gider. Bunun için de her zaman tekrar etmeniz gerekmektedir. Kendinize hem haftalık hem de aylık tekrar günleri oluşturun. Bir bakın o hafta neler çalıştınız ve ne kadarı aklınızda kaldı. Aynı şeyi her ay sonu da gerçekleştirin. O zamana kadar çalıştığınız her konuyu tekrar gözden geçirin ve bununla ilgili sorular çözün. Unuttuğunuz, yanlış yaptığınız konulara daha çok ağırlık vererek tekrar çalışın. Bu sayede kalıcılığı artacak ve liseye ya da üniversiteye giriş sınavlarında da olabildiğince iyi başarıyı yakalayabileceksiniz.

Kendinizi Eksik Hissettiğinizde Korkmayın

Ne kadar çalışırsanız çalışın bir noktada kendinizi her zaman eksik hissedeceksiniz. Bunun normal bir durum olduğunu kabullenin. Elinizden geleni yaptığınız sürece bu hisleriniz sizi sadece geri düşürür. Çünkü olumlu düşünmelerinizi elinizden alır ve sınav esnasında da bilgilerin aklınıza gelmesini engeller. Sınavı düşünmek yerine beyniniz farklı şeylere odaklanarak size yardımcı olamaz. Size en iyi gelecek çalışma yöntemini bulun ve ortamınızı hazırlayın. Her şeyi tam anlamıyla yaptıktan sonra da başarı kendiliğinden gelecektir, korkmayın.